Peeling enzymatyczny L’AZEL ACTIVE PROFESSIONAL 30 ML


Produkt do użytku profesjonalnego


Peeling-enzymatyczny
Kwas jabłkowy i kwas glikolowy utrzymują pH na poziomie około 2.50 co zapewnia optymalne działanie papainy i bromelainy.


Ekstrakt z owoców papai zawiera mieszaninę kwasów owocowych, witamin i minerałów oraz enzymu proteolitycznego papainy.


Ekstrakt z ananasa jest bogatym źródłem enzymu proteolitycznego – bromelainy. Ponadto wyciąg ten zawiera trzy kwasy będące silnymi inhibitorami tyrozynazy. Są to: kwas (S)-2-amino-5-((R)-1-karboksy-2-((E)-3-(4-hydroksy-3-metoksy-fenylo)aliloltio)etylo-amino)-5-oksopentanowy, kwas (S)-2-amino-5-((R)-1-(karboksymetyloamino)-3-((E)-3-(4-hydroksy- fenylo)aliloltio)-1-oksopropan-2-ylamino)-5-oksopentanowy, kwas 6-(3-(1H-pirolo-2-karbonyloksy)-2-hydroksypropoksy)-3,4,5-trihydroksy-tetrahydro-2H-pirano-2-karboksylowy. Dzięki tym trzem kwasom ekstrakt z ananasa redukuje przebarwienia i zapobiega powstawaniu nowych zmian. Ponadto ekstrakt zawiera kwas cytrynowy i jabłkowy, które sprzyjają działaniu enzymów i regulują złuszczanie naskórka.


Ekstrakt ze słodkiej pomarańczy jest źródłem kwasów owocowych o właściwościach złuszczających i nawilżających.


Bromelaina i papaina to enzymy proteolityczne, które stosowane na skórę w odpowiednim stężeniu, mają zdolność rozpuszczania martwych, zrogowaciałych komórek naskórka. Enzymy te wygładzają i delikatnie złuszczają naskórek, działając tylko na jego powierzchni, bez wnikania do głębszych warstwskóry, dzięki temu nie powodują podrażnienia i są odpowiednie dla cery wrażliwej i naczyniowej, która nie tolerują złuszczających kwasów lub peelingów mechanicznych. Bromelaina i papaina przyśpieszają gojenie, mają działanie przeciwzapalne i łagodzące.

Glikol pentylenowy obecny w peelingu enzymatycznym jest emolientem rozpuszczalnym w wodzie. Składnik ten zmiękcza, uelastycznia i wygładza skórę.


Peeling enzymatyczny ma wygodną postać zagęszczonego płynu pozwalającą na ekonomiczne użycie w zabiegach kosmetycznych.

Literatura:
Zong-Ping Zheng, Jinyu Ma, Ka-Wing Cheng, Jianfei Chao, Qin Zhu, Raymond Chuen-Chung Chang, Ming Zhao, Zhi-Xiu Lin, Mingfu Wang, Sulfur-containing constituents and one 1H-pyrrole-2-carboxylic acid derivative from pineapple [Ananas comosus (L.) Merr.] fruit . Phytochemistry, 71, 17–18, 2010, 2046-2051.

Jesteś zainteresowany zakupem produktów profesjonalnych – napisz do nas info@lazelactive.pl;